Show all

Rodzaje wina – wytrawne, półwytrawne, półsłodkie, a może słodkie?

Wśród wielbicieli wina znajdziemy nie tylko wytrawnych smakoszy, lecz także amatorów. Zwykle i jedni i drudzy wino piją dla przyjemności – i słusznie, ponieważ jest to napój, który ma za zadanie cieszyć. Już starożytni Grecy wiedzieli, że wino to rzecz przyjemna, a obrzędy na cześć Dionizosa (boga winnej latorośli) stały się hulaszczymi, suto zakrapianymi imprezami. Dziś nadal kult wina jest obecny w kulturze i warto co nieco o tym trunku wiedzieć.

Które wino wybrać?

Odpowiedź na to pytanie jest prosta – pijmy to, co nam smakuje. Odmian i gatunków wina jest naprawdę dużo, można by rzec, że tyle, ile gustów. Z tego powodu każdy powinien wybrać swój ulubiony smak i niech to on daje mu radość. Niemniej warto wiedzieć, czym różnią się od siebie wina, które widzimy na sklepowych półkach – chociażby dlatego, aby nasze wybory były bardziej świadome. Kolejną sprawą (najważniejszą) jest jakość wina, które pijemy. Pamiętajmy, że bądź co bądź wino to także alkohol, a ten szkodzi zdrowiu.  Nie oznacza to jednak, że nie warto pić wina – wprost przeciwnie, bowiem wino to trunek, który (w rozsądnych ilościach) ma pozytywny wpływ na zdrowie, ale o tym później.

Czym różnią się od siebie wina słodkie i wytrawne?

Najprościej rzecz ujmując – zawartością cukru. Oczywiście w winie wytrawnym mamy go najmniej, co sprawia, że smak jest bardziej cierpki i dojrzały. Wiele osób twierdzi, że nie lubi wina wytrawnego, ponieważ jest zbyt kwaśne, zbyt mocne itd. – cóż, być może nie pili dobrego :). Nieprawdą jest, że wino wytrawne jest zupełnie nie słodkie, ponieważ nawet takie wino cukier zawiera, choć jest on tylko delikatnie wyczuwalny. Podsumowując – w każdym winie jest cukier, ponieważ zawierają go same owoce, im słodsze wino, tym większe ryzyko, że jest ono po prostu sztucznie dosładzane. Według Komisji (WE) nr 607/2009 z 14 lipca 2009 wina niemusujące można podzielić na:

  • wytrawne (dry, sec) –  zawartość cukru nie przekracza 4 g/l lub 9 g/l pod warunkiem, że całkowita kwasowość wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 2 g poniżej zawartości cukru resztkowego,
  • półwytrawne (medium dry, demi-sec) zawartość cukru przekracza maksymalne ilości określone powyżej, ale nie przekracza 12 g/l lub 18 g/l pod warunkiem, że całkowita kwasowość wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 10 g poniżej zawartości cukru resztkowego
  • półsłodkie (medium sweet, moelleux) zawartość cukru przekracza maksymalne ilości określone powyżej, ale wynosi nie więcej niż 45 g/l
  • słodkie (sweet, doux) zawartość cukru wynosi co najmniej 45 g/l

 

Wino powinniśmy wybierać ze względu na własne preferencje, aby móc cieszyć się smakiem, który to właśnie nam najbardziej odpowiada. Jednak są pewne zasady, jeśli chodzi o dobór wina do posiłków, toteż organizując przyjęcie pamiętajmy, o kilku zasadach.

  • Wino wytrawne podajemy do czerwonego mięsa, dziczyzny czy wyrazistych w smaku serów.
  • Wino białe najlepiej komponuje się z rybami, owocami morza, lekkimi sałatkami.
  • Wina słodkie i półsłodkie podajemy do deserów.

Oczywiście nie są to wszystkie potrawy, z którymi podaje się wino, bo te trudno zliczyć – są to jednak przykłady, które mogą dać pewne pojęcie na ten temat.

 

Czy wino jest zdrowe?

To pytanie, które nastręcza problemów, bo to pytanie, czy alkohol może być zdrowy? Badania naukowe potwierdzają jednak, że w odpowiedniej dawce wino przynosi wiele prozdrowotnych korzyści. Holenderscy naukowcy stwierdzili, że picie codzienne picie wina może wydłużyć życie nawet o 5 lat. Innym razem przeprowadzono badania, w których wykazano, że wino może:

  • wspomagać trawienie,
  • obniżać cholesterol,
  • mieć działanie antynowotworowe (ze względu na zawarte w winie garbniki),
  • usprawniać pracę nerek,
  • działać bakteriobójczo.

Badania na temat wpływu wina na zdrowie człowieka są więc optymistyczne dla wielbicieli tego trunku. Pamiętajmy jednak, że dawka, która nam nie zaszkodzi, a może nam pomóc, to 1-2 kieliszki wina dziennie (najlepiej czerwonego wytrawnego). My polecamy nasze wina, jak np. Hacienda Tinto czy biodynamicznego osiołka, czyli Cap the Ruc Negre. Na zdrowie!

Karolina