Wśród wielbicieli wina znajdziemy nie tylko wytrawnych smakoszy, lecz także amatorów. Zwykle i jedni i drudzy wino piją dla przyjemności – i słusznie, ponieważ jest to napój, który ma za zadanie cieszyć. Już starożytni Grecy wiedzieli, że wino to rzecz przyjemna, a obrzędy na cześć Dionizosa (boga winnej latorośli) stały się hulaszczymi, suto zakrapianymi imprezami. Dziś nadal kult wina jest obecny w kulturze i warto co nieco o tym trunku wiedzieć.
Odpowiedź na to pytanie jest prosta – pijmy to, co nam smakuje. Odmian i gatunków wina jest naprawdę dużo, można by rzec, że tyle, ile gustów. Z tego powodu każdy powinien wybrać swój ulubiony smak i niech to on daje mu radość. Niemniej warto wiedzieć, czym różnią się od siebie wina, które widzimy na sklepowych półkach – chociażby dlatego, aby nasze wybory były bardziej świadome. Kolejną sprawą (najważniejszą) jest jakość wina, które pijemy. Pamiętajmy, że bądź co bądź wino to także alkohol, a ten szkodzi zdrowiu. Nie oznacza to jednak, że nie warto pić wina – wprost przeciwnie, bowiem wino to trunek, który (w rozsądnych ilościach) ma pozytywny wpływ na zdrowie, ale o tym później.
Najprościej rzecz ujmując – zawartością cukru. Oczywiście w winie wytrawnym mamy go najmniej, co sprawia, że smak jest bardziej cierpki i dojrzały. Wiele osób twierdzi, że nie lubi wina wytrawnego, ponieważ jest zbyt kwaśne, zbyt mocne itd. – cóż, być może nie pili dobrego :). Nieprawdą jest, że wino wytrawne jest zupełnie nie słodkie, ponieważ nawet takie wino cukier zawiera, choć jest on tylko delikatnie wyczuwalny. Podsumowując – w każdym winie jest cukier, ponieważ zawierają go same owoce, im słodsze wino, tym większe ryzyko, że jest ono po prostu sztucznie dosładzane. Według Komisji (WE) nr 607/2009 z 14 lipca 2009 wina niemusujące można podzielić na:
Wino powinniśmy wybierać ze względu na własne preferencje, aby móc cieszyć się smakiem, który to właśnie nam najbardziej odpowiada. Jednak są pewne zasady, jeśli chodzi o dobór wina do posiłków, toteż organizując przyjęcie pamiętajmy, o kilku zasadach.
Oczywiście nie są to wszystkie potrawy, z którymi podaje się wino, bo te trudno zliczyć – są to jednak przykłady, które mogą dać pewne pojęcie na ten temat.
To pytanie, które nastręcza problemów, bo to pytanie, czy alkohol może być zdrowy? Badania naukowe potwierdzają jednak, że w odpowiedniej dawce wino przynosi wiele prozdrowotnych korzyści. Holenderscy naukowcy stwierdzili, że picie codzienne picie wina może wydłużyć życie nawet o 5 lat. Innym razem przeprowadzono badania, w których wykazano, że wino może:
Badania na temat wpływu wina na zdrowie człowieka są więc optymistyczne dla wielbicieli tego trunku. Pamiętajmy jednak, że dawka, która nam nie zaszkodzi, a może nam pomóc, to 1-2 kieliszki wina dziennie (najlepiej czerwonego wytrawnego). My polecamy nasze wina, jak np. Hacienda Tinto czy biodynamicznego osiołka, czyli Cap the Ruc Negre. Na zdrowie!
Karolina
Prosimy o potwierdzenie, czy jesteś osobą pełnoletnią?