Show all

Tempranillo, czyli smak Hiszpanii

Szczep winorośli, który dziś nazywany jest powszechnie tempranillo, to jeden z najbardziej charakterystycznych odmian dla Hiszpanii. Dziś uprawiany jest nie tylko w regionie La Rioja, skąd pochodzi, lecz także w różnych częściach Europy, a także świata. Co watro wiedzieć o jednej z najpopularniejszych odmian winogron?

 

Historia i pochodzenie szczepu tempranillo

Uprawa tempranillo jest w zasadzie najbardziej popularna w Hiszpanii w regionie La Rioja, gdzie zajmuje powierzchnię powyżej 11 tys. km². Nazwa tempranillo z języka hiszpańskiego oznacza „wczesny”, co ma związek z uprawą winorośli, które dojrzewają stosunkowo szybko, w porównaniu do chociażby odmian francuskich. Dzieje się tak ze względu na klimat, w którym szczep występuje. Na temat pochodzenia tej odmiany powstało kilka teorii, jednak do dziś nie do końca jasne jest, skąd się wywodzi. Nie tak dawno twierdzono jeszcze, że tempranillo pochodzi z odmiany pinot noir. Niektórzy powołują się jednak na genetyczne badania owoców tempranillo, które wykluczają jego pokrewieństwo z francuską odmianą. W literaturze można natomiast znaleźć informację, że szczep tempranillo przywieźli do Hiszpanii mnisi z Burgundii. Niezależnie od tego, gdzie leży prawda, dziś jest to jeden z najbardziej popularnych odmian, które cieszą się niezwykłym powodzeniem na rynku tak europejskim, jak światowym.

Jak smakuje tempranillo i z czym je podawać?

Popularność tej odmiany nikogo nie dziwi, bowiem jej zapach i smak są niezwykle przyjemne. Z jednej strony w winie można wyczuć nuty wanilii, drzewa cedrowego, skóry czy tytoniu. Z drugiej zaś silnie zaakcentowane są nuty owocowe, jak truskawka, malina, śliwka, czarna porzeczka. W tempranillo często można też wyczuć przyjemna wanilię, a także nuty ziołowe czy korzenne. Tempranillo w czystej postaci to raczej wino wzbogacone miękkimi taninami i o niewielkiej kwasowości. Takie wino doskonale komponuje się z czerwonym mięsem, jagnięciną, hiszpańskimi wędlinami, tłustymi i twardymi serami. Jest to zdecydowanie także odpowiedni trunek do potraw z grilla.

Wino Hacienda – Tinto i Crianza

W asortymencie Inspiracji Win i Oliw, znajdziemy kilka win, które stworzone są w oparciu o szczep tempranillo, ale nie tylko. Rodzina win Hacienda to propozycja zarówno dla początkujących miłośników wina, jak i dla wytrawnych smakoszy. Najbardziej łagodną z propozycji jest wino Tinto, które jest połączeniem szczepu tempranillo i francuskiego merlota (wywodzący się prawdopodobnie z rejonu Bordeaux). Dla nico bardziej zaawansowanych winnica Cortijo de Trifillas, przygotowała wino Crianza. Wino dojrzewa przez 12 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego. Następnie spędza kolejne 12 miesięcy butelce. Jest to połączenie szczepów tempranillo, syrah i cabernet franc. Warto wspomnieć, że w D.O. Ribera del Duero i większość apelacji Kastylii i León, a także w okolicach Madrytu i Albacete, tinto znaczy po prostu tyle, co tempranillo.