Show all

Kuchnia Kastylii, czyli szafran, jagnię i marcepan

Salvador Dali powiedział kiedyś: Można nie jeść w ogóle, ale nie można jeść źle. Jeśli podążymy za słowami tego sławnego Katalończyka, z pewnością zaprowadzą nas one do krainy położone nieopodal – do pięknej Kastylii. To malownicza kraina w centralnej części Hiszpanii. Latem jej klimat jest ostry, gorący, a w okresie zimowym – lodowaty wiatr daje Kastylijczykom się we znaki. Te czasem trudne warunki rekompensują jednak nie tylko piękne widoki, lecz także nieziemsko smaczna kuchnia. Jej różnorodność, oryginalność i prostota zarazem sprawiają, że na samą myśl człowiek robi się głodny. Zapraszam więc na kulinarną podróż, której nikt nie będzie żałował.

Pola szafranowe

Hiszpania to leader, jeśli chodzi o globalną produkcję szafranu. To właśnie w Kastylii rozciągają się fioletowe pola krokusów, z których otrzymywany jest szafran – jedna z najbardziej cennych i cenionych przypraw. Historia tej niezwykłej rośliny sięga czasów starożytnych – Grecy wierzyli, że bogowie za karę przemienili Krokusa – młodzieńca zakochanego w nimfie Smilaks – w piękny fioletowy kwiat. I choć prawdopodobnie szafran przybył do Europy z Azji Mniejszej, to historia Krokusa ma w sobie niezwykle dużo uroku i świetnie oddaje estetyczny charakter szafranu. Jego smak to określa się jako korzenny z delikatną goryczką, a Hiszpanie bardzo chętnie używają go w kuchni hiszpańskiej np. do paelli, czyli potrawy z ryżu, kawałków kurczaka lub owoców morza, a także do fabady, gęstej zupa fasolowej, gotowanej na mięsie.

Symfonia smaków

Dania kuchni kastylijskiej opierają się w dużej mierze na potrawach mięsnych. Niezwykle w tamtejszym rejonie jest jagnięcina – zwykle w formie pieczeni, czyli tzw. cordero asado. Tradycyjnie powinno się piec takie mięso w piecu opalanym drewnem. Jagnięcinę należy najpierw zamarynować w soku z cytryny, occie balsamicznym, a także w przyprawach, takich jak sól, pieprz, tymianek, rozmaryn czy czosnek. Do pieczenia zaś używa się czerwonego, wytrawnego wina, które świetnie współgra z całością i wydobywa niepowtarzalny smak mięsa. My polecamy wino kastylijskie, uprawiane według najwyższych standardów, takie jak chociażby Hacienda, pochodząca z winnicy Cortijo de Trifillas. To właśnie wino doskonale podkreśla smak jagnięciny i sprawia, że zwykły posiłek zamienia się w prawdziwą symfonię smaków.

 

Sweet dreams, czyli najsmaczniejszy deser

Niewątpliwie nie można sobie wyobrazić prawdziwej, królewskiej uczty bez odpowiedniego jej zwieńczenia, jakim jest deser. Kastylia sławna jest także dzięki marcepanowym frykasom, pochodzącym z Toledo. Od 1856 roku możemy dostać je w cukierni Santo Tome w wielu ciekawych smakach i kształtach, ale nie tylko tam. W regionie znajdziemy wiele miejsc, gdzie wyrabia się słodycze marcepanowe, a więc znaleźć je doprawdy nie jest trudno. Tradycyjne, kastylijskie wyroby to propozycja najwyższej jakości, bez konserwantów i sztucznych dodatków. Miodowo-migdałowy smak zachwyci każdego, a przy okazji, gdyby ktoś jeszcze nie czuł się przekonany, to dodam, że do deseru obowiązkowa jest lampka białego, lekkiego i przepysznego białego wina prosto z pięknej Kastylii!

Karolina Skutnik