Show all

Dobra oliwa z oliwek to absolutny must have – dlaczego?

Od zarania dziejów oliwa z oliwek uznawana jest za niezwykle dobroczynny dar natury. Dziś o jej walorach smakowych i zdrowotnych nie trzeba już nikogo przekonywać. Na całym świecie sprawdza się nie tylko w kuchni, ale także jako środek leczniczy czy pielęgnacyjny. Oliwa pasuje niemalże do wszystkiego, a jej spożywanie ma zbawienny wpływ na zdrowie, urodę i dobry humor. Popularność oliwy z oliwek przyćmiła inne tego typu produkty i nic w tym dziwnego, ponieważ to właśnie ona najczęściej gości na naszych stołach i nie tylko – a wszyscy zgadzamy się przecież, że to rozsądne i słuszne.

Skąd wzięła się oliwa z oliwek?

Według mitologii greckiej oliwa z oliwek to dar, który ofiarowała Grekom Atena, patronka stolicy Grecji. W rywalizacji o to piękne miasto brał udział także Posejdon, który podarował Grekom morze, uderzając trójzębem o skałę Akropolu. Jednak to drzewko oliwne, które wyhodowała bogini Atena przewyższyło zachwyt, który wzbudził spektakularny popis Posejdona. Od tamtej pory oliwa z oliwek cieszy się popularnością nie tylko w Grecji, lecz także na całym świecie. I choć to właśnie Grecja jest kolebką tego magicznego płynu, to oliwki z powodzeniem uprawiane są w innych państwach, takich jak chociażby Włochy, Francja, Hiszpania czy Maroko.

Hiszpańska oliwa z oliwek

Obecnie najwięcej oliwy z oliwek produkuje się w Hiszpanii. Dzieje się tak ze względu na niezwykle różnorodny klimat tego kraju, a także na występowanie różnego rodzaju gleb, a to z kolei sprawia, że możliwa jest uprawa różnych rodzajów i odmian oliwek. Hiszpanie przodują w tym zakresie nie tylko na rynku europejskim, ale i światowym. Dzięki hiszpańskim uprawom, możemy wybierać różnorodne smaki oliwy, od bardziej słodkawych, do ostrych, pikantnych, a nawet gorzkich. Sprawia to, że każdy smakosz znajdzie coś dla siebie.

Oliwa z Cortijo de Trifillas

Zespół Inspiracji Win i Oliw postawił własnie na wysokiej jakości oliwę hiszpańską. W Cortijo de Trifillas drzewa oliwne są jednym z podstawowych elementów rolnictwa w regionie i fundamentalnym filarem produkcji rolnej. Obiekt posiada 1000 hektarów ziemi, na której uprawiane są odmiany Arbequina, Benizal i Picual. Olejarnia przetwarza oleje monoodmienne, a także kombinacje odmian, aby stworzyć niepowtarzalne smaki. Flagowymi produktami, które na rynek polski sprowadzają Inspiracje Win i Oliw są Musicum, a także Cortijo de Trifillas Premium, oczywiście wszystko w wersji extra virgin. Więcej o winnicy możecie znaleźć tu. Zapraszamy też do obejrzenia filmiku z procesu powstawania oliwy w Cotrijo de Trifillas na naszym Facebooku.

 

Oliwa w kosmetyce, lecznictwie i na stole

Mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego spożywają bardzo duże ilości oliwy z oliwek i to właśnie dzięki temu cieszą się oni dobrym zdrowiem przez długie lata. Nic w tym dziwnego, skoro oliwa zawiera tyle dobroczynnych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy. Dzięki dostarczaniu ich do organizmu możemy zapobiegać chorobom takim jak chociażby nowotwory czy miażdżyca. Oprócz tego  witaminy zawarte w oliwie (A, D, E i K, potas, magnez), a także związki fenolowe sprawiają, że znacznie obniża się poziom złego cholesterolu. Oliwa łagodzi stany zapalne w organizmie, reguluje poziom glukozy i zwiększa krzepliwość krwi. Ponadto poprawia wygląd skóry oraz wspomaga się procesy trawienne, a nawet reguluje gospodarkę hormonalną. W kosmetyce stosowana może być zarówno na skórę, jak i włosy – nawilża, odmładza, a także pomaga w problemach z łuszczycą czy łupieżem. W kuchni nadaje się praktycznie do wszystkiego i jest nieziemsko smaczna 🙂