Jak wybrać wino na podstawie etykiety?

Wino to trunek, który ma wielu amatorów. Nic w tym dziwnego, bowiem rodzajów wina jest niemal tyle samo co gustów. Inne wino będzie smakowało laikowi, a inne przypadnie do gustu komuś, kto się na tym zna, choć zdarzyć się też może, że jedna butelka połączy te dwa obozy. Niestety wciąż nie każdy z nas potrafi poprawnie czytać etykiety, a to sprawia, że wybór wina ze sklepowej półki staje się całkowicie przypadkowy. Dlaczego warto czytać etykiety i rozumieć wypisane na nich oznaczenia?

Jak czytać etykiety, aby wino spełniało nasze oczekiwania?

Czytanie etykiet jest dziś w modzie – to fakt. Wielu z nas namiętnie czyta etykiety jogurtów, serów, wędlin, analizuje składy gotowych produktów, doszukuje się informacji chociażby, ile tak naprawdę jest mięsa w mięsie itd. Sprawdzamy składy kremów, farb do włosów, produktów do makijażu… Logiczne wydaje się, że tak samo powinniśmy skupić się na czytaniu etykiety wina, zanim dokonamy wyboru – ale czy naprawdę taka praktyka istnieje? Odpowiem, że z pewnością tak. Mimo wszystko, wciąż nie wszystkie oznaczenia są dla nas jasne. W związku z tym pod spodem „garść” przydatnych informacji, odnośnie tego, jak wybrać wino, które będzie nam smakowało.

Podział wina ze względu na zawartość cukru

Jest to chyba najprostszy i najbardziej popularny podział. Ze względu na zawartość cukru w winie, możemy podzielić je na:

  • Wina wytrawne – oznaczone jako „Dry”. Takie wina zawierają zwykle do 1,5% cukru.
  • Wina półwytrawne – oznaczone jako „Semi Dry”. W tym wypadku wino powinno zawierać do ok. 4% cukru.
  • Wina półsłodkie – oznaczone jako „Semi Sweet”. Cukier w winie powinien plasować się w przedziale 4,5 – 7,5%.
  • Wina słodkie oznaczone „Sweet” – najczęściej zawierają aż do 16% cukru.

Inny podział, a więc i inne oznaczenia obowiązują w wypadku win musujących, takich jak chociażby cava. Kupując tzw. bąbelki, możemy znaleźć na etykietach takie oznaczenia:

  • Brut nature – są to wina, w których zawartość cukru może oscylować od 0 do 3 gramów na litr. Cukry muszą pochodzić tylko z użytych w fermentacji owoców, jak chociażby w wypadku wina Cap the Ruc Brut Nature.
  • Extra Brut – to nieco słodsza wersja, w której zawartość cukru w gramach na litr powinna mieścić się w przedziale 3-6.
  • Brut – zawiera od 6 do 12 g.
  • Extra Seco – zwykle ma od 12 do 17 g cukru/litr.
  • Seco – 17 do 32 g.
  • Semiseco – 32 do 50 g.
  • Dulce – jest to wino słodkie i może zawierać nawet więcej niż 50 g cukru na litr.

 

Podział wina ze względu na zawartość alkoholu

Wino możemy podzielić także ze względu na zawartość alkoholu. Tu podział jest dość prosty i zwykle wyróżnia się wina:

  • Lekkie – zawierają do ok. 11%
  • Średnie – zawierają do ok. 14%
  • Mocne – zawierają do ok. 18%

Warto sprawdzić, jaką zawartość alkoholu ma dane wino, ponieważ od tego zależy sposób jego serwowania, temperatura, a także proponowane potrawy. Wszystko to także ma znaczenie w zależności od tego, czy wybieramy wino białe, czerwone czy różowe.

Joven, Roble, Crianza, Reserva – co oznaczają?

 Wśród win wyróżniamy wina młode i dojrzałe. Poniżej podział win hiszpańskich.

Joven – wino młode, które powinno zostać zabutelkowane nie później niż około 6 miesięcy od rozpoczęcia fermentacji. Oznacza to, że wino nie jest przeznaczone do procesów dojrzewania. Takie wino najlepiej spożywać w około roku/dwóch lat od daty, którą widzimy na butelce. Zwykle są to wina białe i różowe, ale mogą to być również wina czerwone.

Roble – ta nazwa sugeruje nam wino czerwone – takie które zostało poddane procesom dojrzewania, nie dłuższym jednak niż 6 miesięcy w beczce dębowej, a to oznacza, że nadal możemy zaliczyć je do młodych win, chociaż ich smak jest już bardziej wyrafinowany.

Crianza – to wino, które musi dojrzewać minimum 2 lata. To propozycja zdecydowanie najbardziej bogata w smaku. Profil takiego wina jest zdecydowanie cięższy niż win joven czy roble.

Reserva – w tym przypadku mamy do czynienia z winem, które potrzebuje minimalnie 3 lat, aby dojrzeć. W smaku takiego wina wyraźnie wyczuwalne są zwykle nuty beczkowe, a także nuty owoców.

Gran Reserva – najbardziej cenione wino wśród smakoszy – okres dojrzewania tego rodzaju wina wynosi co najmniej 60 miesięcy, co daje nam 5 lat. Oznaczenia Gran Reserva nie znajdziemy nigdy na winach, które nie mają przynależności apelacyjnej. To prawdziwy znak jakości. My polecamy Escudo de Plata.

Czym jest coupage?

Na niektórych etykietach znajdziemy także oznaczenie „coupage”. W praktyce oznacza to wino wieloszczepowe, czyli takie, które powstało z kliku szczepów winogron. Produkcja takiej mieszanki polega zwykle na łączeniu ze sobą świeżo powstałych win jednoszczepowych. Próbując trunków, które powstały z różnych rodzajów winogron, producent może zgrabnie połączyć je ze sobą, tak aby nadać winu całkiem nowy charakter. W Inspiracjach Win i Oliw jest to chociażby Seven Seas Coupage, który powstał ze szczepów Tempranillo, Cabernet Franc i Syrah.