Wino to trunek, który ma wielu amatorów. Nic w tym dziwnego, bowiem rodzajów wina jest niemal tyle samo co gustów. Inne wino będzie smakowało laikowi, a inne przypadnie do gustu komuś, kto się na tym zna, choć zdarzyć się też może, że jedna butelka połączy te dwa obozy. Niestety wciąż nie każdy z nas potrafi poprawnie czytać etykiety, a to sprawia, że wybór wina ze sklepowej półki staje się całkowicie przypadkowy. Dlaczego warto czytać etykiety i rozumieć wypisane na nich oznaczenia?
Czytanie etykiet jest dziś w modzie – to fakt. Wielu z nas namiętnie czyta etykiety jogurtów, serów, wędlin, analizuje składy gotowych produktów, doszukuje się informacji chociażby, ile tak naprawdę jest mięsa w mięsie itd. Sprawdzamy składy kremów, farb do włosów, produktów do makijażu… Logiczne wydaje się, że tak samo powinniśmy skupić się na czytaniu etykiety wina, zanim dokonamy wyboru – ale czy naprawdę taka praktyka istnieje? Odpowiem, że z pewnością tak. Mimo wszystko, wciąż nie wszystkie oznaczenia są dla nas jasne. W związku z tym pod spodem „garść” przydatnych informacji, odnośnie tego, jak wybrać wino, które będzie nam smakowało.
Jest to chyba najprostszy i najbardziej popularny podział. Ze względu na zawartość cukru w winie, możemy podzielić je na:
Inny podział, a więc i inne oznaczenia obowiązują w wypadku win musujących, takich jak chociażby cava. Kupując tzw. bąbelki, możemy znaleźć na etykietach takie oznaczenia:
Wino możemy podzielić także ze względu na zawartość alkoholu. Tu podział jest dość prosty i zwykle wyróżnia się wina:
Warto sprawdzić, jaką zawartość alkoholu ma dane wino, ponieważ od tego zależy sposób jego serwowania, temperatura, a także proponowane potrawy. Wszystko to także ma znaczenie w zależności od tego, czy wybieramy wino białe, czerwone czy różowe.
Wśród win wyróżniamy wina młode i dojrzałe. Poniżej podział win hiszpańskich.
Joven – wino młode, które powinno zostać zabutelkowane nie później niż około 6 miesięcy od rozpoczęcia fermentacji. Oznacza to, że wino nie jest przeznaczone do procesów dojrzewania. Takie wino najlepiej spożywać w około roku/dwóch lat od daty, którą widzimy na butelce. Zwykle są to wina białe i różowe, ale mogą to być również wina czerwone.
Roble – ta nazwa sugeruje nam wino czerwone – takie które zostało poddane procesom dojrzewania, nie dłuższym jednak niż 6 miesięcy w beczce dębowej, a to oznacza, że nadal możemy zaliczyć je do młodych win, chociaż ich smak jest już bardziej wyrafinowany.
Crianza – to wino, które musi dojrzewać minimum 2 lata. To propozycja zdecydowanie najbardziej bogata w smaku. Profil takiego wina jest zdecydowanie cięższy niż win joven czy roble.
Reserva – w tym przypadku mamy do czynienia z winem, które potrzebuje minimalnie 3 lat, aby dojrzeć. W smaku takiego wina wyraźnie wyczuwalne są zwykle nuty beczkowe, a także nuty owoców.
Gran Reserva – najbardziej cenione wino wśród smakoszy – okres dojrzewania tego rodzaju wina wynosi co najmniej 60 miesięcy, co daje nam 5 lat. Oznaczenia Gran Reserva nie znajdziemy nigdy na winach, które nie mają przynależności apelacyjnej. To prawdziwy znak jakości. My polecamy Escudo de Plata.
Na niektórych etykietach znajdziemy także oznaczenie „coupage”. W praktyce oznacza to wino wieloszczepowe, czyli takie, które powstało z kliku szczepów winogron. Produkcja takiej mieszanki polega zwykle na łączeniu ze sobą świeżo powstałych win jednoszczepowych. Próbując trunków, które powstały z różnych rodzajów winogron, producent może zgrabnie połączyć je ze sobą, tak aby nadać winu całkiem nowy charakter. W Inspiracjach Win i Oliw jest to chociażby Seven Seas Coupage, który powstał ze szczepów Tempranillo, Cabernet Franc i Syrah.
Prosimy o potwierdzenie, czy jesteś osobą pełnoletnią?