23 września 2019

Tempranillo, czyli smak Hiszpanii

Tempranillo, czyli smak Hiszpanii Szczep winorośli, który dziś nazywany jest powszechnie tempranillo, to jeden z najbardziej charakterystycznych odmian dla Hiszpanii. Dziś uprawiany jest nie tylko w regionie La Rioja, skąd pochodzi, lecz także w różnych częściach Europy, a także świata. […]
13 sierpnia 2019

Oliwa z oliwek z Cotrijo de Trifillas

Dobra oliwa z oliwek to absolutny must have – dlaczego? Od zarania dziejów oliwa z oliwek uznawana jest za niezwykle dobroczynny dar natury. Dziś o jej walorach smakowych i zdrowotnych nie trzeba już nikogo przekonywać. Na całym świecie sprawdza się […]
10 lipca 2019

Cava, Szampan czy Prosecco?

Hiszpańska Cava – czym różni się od Szampana, a czym od Prosecco? Szampan to kwintesencja elegancji, a także synonim luksusu – nic więc dziwnego, że ma tylu zwolenników. Mówi się, że „bąbelki” są dobre na każdą okazję, a prawdziwi miłośnicy […]