Show all

Wino, biodynamika i… osioł, czyli esencja Katalonii

Są na świecie miejsca magiczne – takie, które nie przestają nas zadziwiać i inspirować. To miejsca z niezwykle ciekawą historią, różnorodne, barwne i niemal upajające swoim urokiem. Należy do nich z pewnością także Katalonia – region, o którym można by mówić bez końca, napisać stos książek, a i tak nie wyczerpać tematu. Niezwykłość tego miejsca kryje się nie tylko w niebanalnej historii, światowej sławy architekturze czy sztuce, ale może przede wszystkim w dumnych sercach zwykłych ludzi, w których płynie krew niemal tak gorąca, jak katalońskie słońce. Ta jedyna w swoim rodzaju mozaika od dawien dawna przyciąga nie tylko nas, europejczyków, lecz także ludzi z całego świata.

Ronadelles winnicą przyszłości

Na pierwszy rzut oka w tym zestawieniu trudno dostrzec wspólną oś, jednak wierzcie, że jest to wyliczenie, którego elementy mają ze sobą wiele wspólnego. Kataloński osioł – symbol ciężkiej pracy, pokory, ale także uporu – to dla gminy Cornudella de Montsant rzecz charakterystyczna. Na problem wymierania katalońskich osłów zwrócili uwagę artyści, projektując i przyklejając naklejki z osłem na samochody. Kataloński osioł znajduje się także na etykiecie pewnego niezwykłego w smaku wina – Cap de Ruc. Niedaleko Tarragonny mieści się bowiem winnica Ronadelles, założona w 2002 roku przez Jaume Giral, początkowo niewielkie, rodzinne przedsięwzięcie, odniosło spektakularny sukces w świecie win. A wszystko dzięki najwyższej jakości produktom, otrzymywanym zgodnie z zasadami biodynamiki. Winnica Ronadelles to połączenie wielopokoleniowej tradycji z całkowicie świeżym i nietuzinkowym podejściem – to kolejne niezwykłe miejsce na mapie Katalonii, które trzeba nie tylko zobaczyć, ale przede wszystkim posmakować.

Wino biodynamiczne, czyli jakie?

Wino biodynamiczne, to takie, które zostało otrzymane nie tylko zgodnie z zasadami kalendarza biodynamicznego. Co to oznacza? Biodynamika jest nie tylko podejściem do uprawy ziemi, lecz także koncepcją świata i kosmosu. Twórcą koncepcji jest Rudolf Steiner – filozof pochodzący z Austrii, który w swoich wykładach zwrócił szczególną uwagę na fakt, że prawa natury trzeba rozumieć z poziomu duchowego. Uprawa biodynamiczna jest niezwykle wymagająca, zabronione jest używanie jakichkolwiek środków chemicznych, a także nawozów naturalnych, pochodzących z upraw niebiodynamicznych. Wszystko tylko po to, aby jakość produktu była jak najlepsza. Biodynamika jest wiec więcej niż troską o środowisko – to światopogląd i filozofia życia, która sprawia, że możemy delektować się tym, co najlepszego jest nam w stanie dać natura.

Karolina Skutnik