Show all

Białe złoto Kastylii – wino verdejo

Verdejo to szczep, pochodzący z Kastylii i León, który cieszy się dziś ogromną popularnością. Smak wina wyprodukowanego z tej odmiany to prawdziwa gradka dla miłośników białego wina wytrawnego. Uważa się, że historia verdejo sięga aż XI-wiecznej Hiszpanii, gdzie uprawiali go Mozarabowie, będący wówczas pod panowaniem Maurów. Winogrona pochodzą z regionu Rueda i czasem właśnie tak nazywa się ich odmianę. Co warto wiedzieć jednym z najpopularniejszych szczepów hiszpańskich?

Region Rueda, czyli skąd płynie verdejo?

Rueda to apelacja znajdująca się na północy Półwyspu Iberyjskiego w prowincjach Valladolid, Segovia i Ávila. Kontynentalny klimat, który tam panuje ma ogromny wpływ na uprawę i smak winorośli verdejo, ta jednak doskonale radzi sobie w jego trudnych warunkach. Występujące tam gleby są raczej ubogie – kamieniste i wapienne. Lato jest zwykle bardzo upalne, a zima sroga i długa. W tak surowym klimacie kontynentalnym trudno mówić o wiośnie. Występuje tu więc duża różnica temperatur  między dniem a nocą. Mimo trudnych warunków atmosferycznych, odmiana verdejo dobrze zachowuje słodycz i kwasowość, a to przekłada się na smak wina w późniejszych etapach produkcji.

Denominación de Origen znak jakości i regionu

Wina z regionu Rueda zaliczane są do Denominación de Origen, czyli systemu klasyfikacji, który reguluje pochodzenie i jakość nie tylko win hiszpańskich, ale także serów, wędlin czy przypraw. Hiszpańskie Ministerstwo Rolnictwa, Rybołówstwa i Żywności zajmuje się regulacją jakości wyżej wymienionych, poprzez system etykietowania, a to sprawia, że produkty z najwyższej półki, pochodzące od najlepszych producentów, są wyraźnie oznaczone. Denominación de origen to nie tylko wysoki poziom produktu, lecz także gwarancja, że reprezentuje on szczególne cechy regionu geograficznego, z którego pochodzi. Może także mieć indywidualne cechy danego producenta i, co niezwykle ważne, musi pochodzić z surowców uprawianych w regionie. Verdejo jest więc szczepem niezwykłym, aby jednak wino zaklasyfikowane zostało jako D.O. Rueda, musi posiadać co najmniej 50% tej odmiany.

Jak smakuje wino verdejo? Z czym je podawać?

Wino, które zostało wyprodukowane ze szczepu verdejo, cieszy się dużą popularnością ze względu na bogactwo smaków i niesamowitą świeżość, ale też na cenę. Nie jest to bowiem wino drogie, a przy tym zachowuje wysoką jakość. Dla niektórych największą zaletą verdejo jest jego dość silnie zaakcentowana kwasowość. Takie wino jest też niezwykle aromatyczne – dominują w nim cytrusy, agrest, zioła, ale także owoce tropikalne czy nuty trawiaste. Smak jest świeży, wyraźny, z delikatnie goryczkowym finiszem. Jest to wino o dość dużej zawartości alkoholu, który jednak nie powinien dominować w smaku. Wino ze szczepu verdejo serwuje się w odpowiedniej temperaturze (5-8°C) i z odpowiednio dobranymi przekąskami, do których zaliczyć trzeba ryby i owoce morza czy sałatki.

Verdejo w Inspiracjach Win i Oliw

Nasza oferta zawiera białe wina wytrawne, które zostały stworzone właśnie ze szczepu verdejo. Flagowym produktem jest z pewnością Bondad Verdejo, pochodzący z winnicy Bodegas Romero de Ávila. To wino, które zawiera 100% szczepu verdejo – jest więc najbardziej klasycznym trunkiem, wytworzonym z tej odmiany winogron. Smak tego szczepu można znaleźć w popularnym już białym winie Hacienda de Lietor z winnicy Cortijo de Trifillas. Jego skład to 50% szczepu verdejo i 50% sauvignon blanc. Łączenie tych obu to praktyka popularna w Hiszpanii. Niekiedy verdejo jest także łączone z Macabeo.